Tuesday, July 14, 2015

Lemak dan salah faham..

Salam sejahtera sahabat-sahabat semua.


Sejak sekian lama kita ditanamkan dengan kepercayaan bahawa lemak adalah punca kepada penyakit jantung dan obesiti. Kepercayaan ini muncul daripada anggapan saintis yang membuat kesimpulan berdasarkan beberapa kajian tentang LDL dan risiko penyakit jantung koronari.

Penemuan LDL pada tahun 1940-an dikatakan sebagai punca kepada pembentukan plak sumbatan saluran darah jantung artherosklerosis. LDL pula adalah sejenis molekul pembawa kolesterol atau lebih terkenal sebagai kolesterol jahat. Kerana penemuan pada masa itu menunjukkan LDL membawa kolesterol daripada hati dan mendap di dinding saluran darah.

Kolesterol dikatakan punca utama sumbatan saluran jantung , dan kebanyakan kolesterol makanan ada terdapat di dalam lemak makanan terutamanya lemak tepu.

Setelah rumusan demi rumusan dibuat berdasarkan penemuan tersebut maka lahirlah teori yang mengatakan makanan berlemak adalah punca kepada masalah penyakit jantung dan kegemukan. Kefahaman ini diadaptasikan oleh majoriti saintis, doktor, serta badan kerajaan amerika pada masa itu dan menjadi sebagai sumber rujukan utama mereka untuk menangani masalah penyakit jantung yang semakin meningkat dari tahun ke tahun di Amerika.



Apabila kuasa politik telah mengambil tempat maka, polisi kerajaan Amerika pun bertukar  terhadap saranan supaya rakyat mengambil makanan yang rendah lemak atau bebas lemak untuk mengelakkan risiko penyakit jantung. Bermula dari situ kebanyakkan makanan yang diproses dibuang kandungan lemak.Syarikat pengeluar makanan juga memainkan peranan yang amat meluas untuk menghasilkan produk-produk rendah lemak atau bebas lemak yang ditayangkan sebagai mesra jantung dan bagus untuk kesihatan.

Ironinya...

Lemak merupakan penyedap atau bahan yang memberikan rasa lazat kepada makanan anda. Apabila lemak dibuang maka rasa lazat semulajadi tersebut hilang dan makanan tersebut menjadi tidak sedap. Untuk mengelakkan makanan diproses yang dibuang lemak tidak laku untuk dipasarkan maka pengusaha makanan menambahkan gula. Mengikut saranann FDA , gula tambahan dan gula yang tersedia ada dalam makanan dilabelkan sebagai label yang sama iaitu gula. Ini menyebabkan kita tidak tahu berapakah kandungan sebenar gula asal yang terdapat di dalam makanan tersebut. Tambahan kandungan gula yang tinggi meningkatkan lagi rasa sedap makanan yang bebas lemak atau kurang lemak.




Sejak kempen kurangkan lemak atau bebas lemak kadar obesiti di amerika mula meningkat berkadar langsung dengan kadar pengambilan gula Amerika. Ini juga adalah kerana mereka beranggapan hanya lemak yang perlu dielakkan tetapi gula, karbohidrat ringkas dan sebagainya boleh diambil semahunya. Situasi yang sama melanda Malaysia kerana majoriti daripada maklumat pemakanan kita berorientasikan penemuan-penemuan dan saranan-saranan daripada USA.

Walaupun mengurangkan lemak dalam makanan, kadar risiko penyakit jantung di amerika tidak menunjukkan penurunan yang ketara. Hanya kadar kematian disebabkan serangan jantung menurun sedikit tetapi insiden serangan jantung tiada perubahan berbanding tahun-tahun sudah. Penurunan kadar kematian disebabkan oleh serangan jantung menurun adalah disebabkan oleh kemajuan tindak balas kecemasan oleh pihak kesihatan dan perubatan dengan kemajuan dari segi pengankutan dan teknologi rawatan kecemasan (First Aid). Malahan penyakit seperti kencing manis dan sindrom metabolik pula meningkat semakin tinggi.  Kini tahap obesiti di Amerika adalah amat tinggi menghampiri 50% penduduk.Malaysia seakan-akan mengikut jejak langkah Amerika satu persatu dalam hal ini.


Kefahaman sekarang.


Kajian terbaru menunjukkan molekul pembawa kolesterol jenis LDL terdapat 2 jenis iaitu LDL apo-B dan LDL Apo-A. LDL apo-B banyak terhasil apabila seseorang itu mengamalkan diet rendah lemak dan tinggi karbohidrat. LDL  Apo-B mempunyai saiz molekul yang kecil, tidak stabil dan mudah mengalami tindak balas pengoksidaan , dengan kehadiran radikal bebas. LDL apo-B adalah punca sebenar mendapan kolesterol di saluran darah.

Apabila seseorang itu mengamalkan diet rendah karbohidrat , tinggi lemak, maka mereka menghasilakn LDL Apo-A yang bersaiz lebih besar, stabil dan tidak mudah bertindak balas terhadap tindak balas oksidasi. Manakala diet tinggi lemak dan rendah karbhidrat juga terbukti menaikkan aras HDL yang bagus untuk membersihkan saluran darah. Lemak tepu, lemak mono tak tepu dan lemak poli tak tepu mempunyai pelbagai kesan kebaikan kepada badan. Kajian terbaru juga menunjukkan pembentukan plak arteriosklerosis bukan berpunca daripada pengambilan kolesterol makanan harian. Faktor utama adalah radikal bebas, kekurangan antioksida dalam badan dan pengambilan gula atau karbohidrat ringkas yang tinggi serta lemak trans buatan/lemak trans industri.

Kajian terhadap masyarakat Jepun yang mengamalkan diet rendah lemak menunjukkan kadar serangan strok yang tinggi. Diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak boleh membantu menurunkan kadar serangan stroke dan kadar serangan penyakit jantung serta boleh mengatasi masalah obesiti.



Tabarakallah.

Dr.Izzi.

No comments:

Post a Comment