Sunday, June 21, 2015

Pengenalan kepada diet rendah karbohidrat @ Diet Atkins.

Salam sahabat-sahabat yang dihormati, 



Pengenalan kepada Diet Atkins.  


Mungkin inilah intipati sebenar tujuan saya menulis di blog melawan obesiti ini. "Fight Obesiti Blog (FOB)".

Bagi anda yang telah pernah dengar dan membaca artikel atau penerangan tentang diet Atkins ini mungkin ianya menjadi bahan bacaan ulangan anda untuk memahami lebih lanjut tentang Diet Atkins ini.



Sekiranya ini adalah pertama kali anda mendengar tentang diet ini maka , lapangkan dada anda, dan fokuskan minda anda kerana ianya akan menjadi titik tolak kepada kejayaan anda untuk melawan obesiti dan mendapatkan berat badan ideal anda.

Diet Atkins diperkenalkan pada tahun 1950an lagi semasa Dr.Atkins pada ketika itu mempunyai masalah untuk mengawal selera makan dan berat badan beliau mula tidak terkawal dan semakin meningkat.

Beliau telah melakukan banyak kajian dan pembacaan untuk mengatasi masalah tersebut. Tujuan kajian beliau adalah untuk membolehkan beliau terus menikmati makanan-makanan yang sedap dan lazat (kerana beliau seorang yang mencintai makanan), dalam pada masa yang sama beliau boleh menurunkan berat badan beliau tanpa berlapar dan tidak menjejaskan kesukaan beliau untuk makan. Pendek kata beliau masih boleh kurus walaupun makan dengan kenyang dan puas.  


Melalui kajian dan pembacaan beliau akhirnya beliau telah menemui sebuah jurnal sains yang menerangkan tentang diet rendah karbohidrat dan kesannya terhadap penurunan berat badan.


Setelah mengikut panduan daripada jurnal tersebut dan melakukan beberapa modifikasi serta penambah-baikan, maka beliau amat teruja kerana berat badan beliau menurun sedangkan beliau masih dapat makan apa yang beliau suka sehingga kenyang dan tidak perlu berlapar. Bahkan belaiu dapat makan sehingga 4-5 kali sehari tanpa perlu risau berat badan beliau naik kembali.

Apabila telah mengesahkan keberkesanan diet berkenaan, beliau telah berkongsi kaedah yang beliau ikuti kepada rakan-rakan serta pesakit-pesakit yang beliau rawat. Lebih menyebabkan beliau teruja adalah kesemua pesakit-pesakit beliau menunjukkan peningkatan tahap kesihatan yang memberangsangkan. Peakit yang mempunyai obesiti berjaya kurus, aras HDL meingkat dengan baik, aras Trigliserida darah menurun ke aras normal, Insulin tidak lagi terlebih rangsang yang menjadi punca "Hyperinsulinemia", aras gula darah stabil , risiko penyakit jantung menurun, bahkan individu yang merasakan diri mereka akan mati dalam keadaan gemuk juga berjaya membuang 20-30kg lebihan berat badan hanya dengan mengikut kaedah beliau dan bertukar menjadi individu slim yang jauh lebih sihat dan bertenaga berbanding sebelumnya.

Sepanjang Diet Atkins diperkenalkan ramai para doktor yang skeptikal dan tidak dapat menerima konsep beliau kerana beliau menggalakkan pengambilan lemak tepu, serta lemak-lemak makanan dengan kadar yang tinggi atau peratusan yang tinggi dalam diet harian, pengambilan protein yang juga tinggi, pengambilan serat yang tinggi daripada sayur-sayuran, dan hanya pengambilan karbohidrat sahaja yang rendah.

Ini adalah kerana majoriti masyarakat telah taksub ataupun terlalu percaya bahawa diet rendah lemak adalah bagus dan pengambilan makanan berlemak yang berlebihan boleh menyebabkan pelbagai penyakit terutamanya masalah jantung. Dr.Atkins berjaya membuktikan sebaliknya.

Diet tinggi lemak, protein sederhana,tinggi serat dan rendah karbohidrat terbukti jauh lebih bagus untuk kesihatan dan jauh lebih berkesan menurunkan berat serta membantu ramai pesakit kencing manis bebas daripada masalah ketidak seimbangan gula darah dan mengaktifkan kembali tahap sensitiviti sel-sel terhadap Insulin. Obesiti biasanya boleh menyebabkan rintangan sel-sel terhadap Insulin. Seterusnya menyebabkan sel-sel tidak dapat menyerap glukosa darah yang akhirnya menyebabkan kencing manis.


Diet rendah lemak merendahkan aras HDL dan LDL, tapi tidak membantu menurunkan aras Trigliserida, serta tidak membantu menstabilkan aras gula darah.

Bahkan banyak kajian menunjukkan diet rendah lemak dan tinggi karbohidrat menyebabkan peningkatan LDL darah dan trigliserida darah seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

Bersambung dalam "entry" seterusnya.





Dr.Izzi

p/s - penerangan lanjut di dalam buku karangan saya yang akan diterbitkan tidak lama lagi bertajuk :
"Kuruskan Badan Cara Pro.!!" - edisi bahasa Melayu.

No comments:

Post a Comment