Wednesday, June 17, 2015

Program diet apa yang anda tahu.

Salam sahabat-sahabat sekalian. Apa khabar anda hari ini?


Alhamdulillah syukur pada Ilahi kerana masih diberikan kesempatan untuk saya kongsikan serba sedikit berkenaan program atau jenis-jenis diet yang digunakan oleh ramai orang untuk menguruskan badan. Ada yang popular dan ada juga yang tidak begitu popular. 

Sebelum saya meneruskan lebih lanjut saya ingin bertanya anda semua, apakah program diet untuk menguruskan badan yang anda tahu? 

Terdapat terlalu banyak program diet yang berada di luar sana. Ada yang anda pernah dengar , ada yang anda tidak pernah dengar dan mungkin ada yang anda dah ikut tapi kurang berhasil.

Antara jenis-jenis cara pemakanan ataupun diet untuk menguruskan badan (tidak termasuk produk-produk kuruskan badan) yang ada adalah : 

1. Diet penggiraan kalori.
2. Diet rendah lemak.
3. Diet rendah kolesterol. 
4. Diet Mediterranean.
5. Diet Puak Masai.
6. Diet Eskimo.
7. Fast Beach Diet.
8. Diet Palio (hunter gathering diet).
9. Diet Ketogenik.
10. Diet Atkins (Atkins 20TM dan Atkins 40TM).
11 Diet vegetarian.
12. Diet Buah-buahan.
13. 1001 macam lagi jenis diet. 

Kesemua program diet ini adalah berdasarkan kawalan kepada komponen makanan yang anda makan. Terdapat 4 komponen utama sumber makanan anda. 
1. Karbohidrat
2. Protein.
3. Lemak.
4. Serat.
5. "Macronutrient". Vitamin, mineral, antioksida dan sebagainya.



Karbohidrat paling banyak dalam bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan sedikit dalam haiwan dan sumber makanan laut. Rumpai laut ada yang tinggi karbohidrat. Tumbuh-tumbuhan menghasilkan karbohidrat melalui proses fotosintesis. Hanya tumbuh-tumbuhan sahaj yang dapat menggunakan tenaga cahaya matahari, bahan-bahan mineral dan Karbon Dioksida untuk menghasilkan Karbohidrat. Haiwan dan manusia adalah pengguna sekunder (kedua) atau ketiga.





  
Protein banyak terdalam dalam haiwan, makanan laut, telur dan kekacang atau biji-bijian.


Lemak pula daripada haiwan, kekacang, buah-buahan, sayur-sayuran, makanan laut. Antara sumber lemak yang paling banyak diambil oleh rakyat Malaysia adalah minyak kelapa sawit yang membekalkan lemak tepu, vitamin E, antioksida, vitamin A dan banyak lagi. Sumber omega 3 banyak terdapat dalam minyak ikan, telur, minyak zaitun dan sebagainya. Minyak yang dihasilkan daripada sumber kekacang dan syuar-sayuran banyak mengadungi omega 6 yang bersifat pro-radang yang boleh menyebabkan keradangan sel-sel badan. Sekiranya pengambilan omega 6 melebihi omega 3 maka badan anda akan terdedah kepada lebih banyak penyakit.


Serat banyak terdapat dalam tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan sebagainya, Vitamin, mineral, antioksida banyak terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan sebagainya.

Serat bijirin dan sayur-sayuran terbukti berfungsi melambatkan penyerapan glukosa di dalam usus, manakala serat buah-buahan tidak berfungsi sedemikian. Antara serat yang saya selalu amalkan adalah serat daripada husk bijirin physillium. "Physillium Husk". 


Kenali program diet anda?

Diet rendah Lemak dan diet pengiraan kalori., diet rendah kolesterol. 

Seperti namanya maka itulah aturannya. Individu yang mengamalkan diet rendah lemak akan cuba sedaya mungkin untuk mengawal pengambilan makanan berlemak dan sekaligus bahan makanan yang dikatakan mengandungi kandungan kolesterol yang tinggi. Ini adalah kerana dikuatiri terlebih pengambilan lemak daripada makanan akan menyebabkan lemak badan bertambah dan terlebih pengambilan kolesterol daripada makanan akan menyebabkan aras kolesterol darah meningkat. 

Sebenarnya banyak kajian sains menolak silap faham ini. Apa yang sebenarnya adalah sebaliknya (akan saya kupas lebih lanjut InsyaAllah). 

Diet rendah lemak berkait rapat ataupun seperti kembar kepada diet penggiraan kalori, di mana anda akan mengira kalori setiap makanan yang anda ambil untuk menentukan pengambilan kalori makanan anda tidak melebihi penggunaan kalori badan. Dikhuatiri pengambilan kalori harian anda yang berlebihan ini akan menyebabkan badan anda menukarkan lebihan kalori ini kepada tenaga simpanan dalam bentuk lemak. Kebiasaannya makanan berlemak akan dielakkan kerana makanan berlemak mempunyai nilai kalori yang lebih tinggi berbanding karbohidrat dan protein. 

1gm lemak menghasilkan 9kcal/gram tenaga , manakala 1gm protein dan 1gm karbohidrat hanya menghasilkan 4kcal/gram tenaga. 

Anda terpaksa mengawal jumlah kalori makanan anda yang kebanyakannya akan menyebabkan anda kelaparan dan berlarutan selama anda berdiet. Situasi menahan lapar secara paksa dan berpanjangan ini menyebabkan badan anda berada dalam situasi "kebuluran", sebaik sahaja anda mengalah untuk meneruskan diet anda kerana sudah tidak tahan dengan penyiksaan diri anda maka badan anda akan mengambil peluang ini untuk menambah kembali berat badan anda dan kebiasaannya berat badan "rebound" ini akan bertambah beberapa kg lebih daripada berat sebelum anda mula berdiet cara ini.  

Apa yang sebetulnya adalah nilai kalori makanan adalah tidak berkadar terus dengan penghasilan lemak badan anda. (ini juga akan saya kupas kemudian). 

Diet rendah karbohidrat. Pilihan saya dan mungkin juga anda. 

Diet rendah karbohidrat menekankan kawalan terhadap pengambilan karbohidrat harian anda. Kenapa karbohidrat? Ini adalah kerana karbohidrat adalah satu-satunya bahan makanan yang anda makan yang boleh menyebabkan peningkatan aras gula darah yang tinggi di dalam badan anda dan secara terus menyebabkan Pankreas menghasilkan Insulin untuk mengawal peningkatan mendadak gula darah anda tersebut. Insulin dikenali sebagai hormon pembina lemak. Ini adalah kerana lebihan gula dan karbohidrat ringkas dalam badan anda akan ditukarkan kepada lemak dan disimpan di dalam sel-sel lemak sebagai tenaga simpanan anda. Apabila anda sentiasa berlebihan karbohidrat , badan akan treus menerus menukarkan lebihan tersebut kepada lemak badan dan tidak berpeluang untuk menggunakannya kembali dalam bentuk pembakaran lemak sebagai sumber tenaga. 

Saya hanya akan  menyentuh secara terperinci tentang diet rendah karbohidrat sahaja. Ini adalah kerana diet ini telah dibuktikan oleh banyak jurnal sains dapat menurunkan berat dengan cepat, merendahkan aras trigliserida darah, menstabilkan aras gula darah, meninggikan tahap sensitiviti sel-sel terhadap Insulin dan meningkatkan aras HDL darah serta paling berkesan untuk mengawal penyakit kencing manis. 

Berbeza dengan rendah lemak yang tidak begitu berkesan menstabilkan aras gula darah, merendahkan HDL dan LDL darah, tidak merendahkan aras trigliserida darah. Pendek kata diet rendah karbohidrat mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding diet rendah lemak. Malah boleh dikatakan lebih berkesan bagi individu obes untuk menguruskan badan.  

Antara diet yang banyak diamalkan oleh rakyat Malaysia adalah diet rendah lemak dan diet penggiraan kalori makanan. Kedua-dua jenis diet ini berjalan seiringan.   

Adakah diet rendah lemak berkesan?

Diet rendah lemak mula terkenal pada awal 1940-1950an di mana pada itu terdapat kajian sains yang menunjukkan tahap LDL yang tinggi menyebabkan meningkatnya risiko penyakit jantung. Tahap LDL yang tinggi dikaitkan pula dengan kadar pengambilan lemak tepu yang tinggi oleh rakyat Amerika pada ketika itu melalui makanan seperti lemak haiwan, susu segar, minyak masak, keju, mentega dan sebagainya. Lemak digunakan untuk menggoreng makanan secara meluas pada ketika itu (lemak haiwan). Contohnya seperti anda menggoreng makanan menggunakan minyak sapi. 

Dipendekkan cerita, makanan yang mempunyai lemak tepu dikatakan punca kepada meningkatnya risiko penyakit jantung pada ketika itu, maka polisi makanan rendah lemak ataupun bebas lemak diperkenalkan. Apa yang menariknya adalah syarikat-syarikat pengeluaran makanan terpaksa menghasilkan produk yang rendah atau bebas lemak kerana polisi tersebut. Lemak memberikan rasa lazat semulajadi kepada makanan, bila kandungan lemak dibuang daripada makanan maka rasa lazat makanan tersebut juga hilang. Untuk mengelakkan kerugian kerana pembeli tidak akan membeli rpoduk yang tidak sedap, maka kandungan gula yang tinggi ditambahkan ke dalam makanan tersebut. Kesimpulannya makanan rendah lemak atau bebas lemak, mempunyai kandungan gula yang tinggi. 

Perbincangan tentang kesan lebihan gula atau karbohidrat punca kepada kegemukan akan menyusul selepas ini.. 

Penerangan secara terperinci boleh anda perolehi di dalam buku yang akan saya keluarkan nanti bertajuk "Kuruskan Badan Cara Pro.!!" InsyaAllah. Tunggu..



Wassalam.  
Dr.Izzi



No comments:

Post a Comment